Najpowszechniej występującymi kwasami tłuszczowymi są kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA). Zawartość tych dwóch typów kwasów tłuszczowych w odniesieniu do wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w błonie komórkowej czerwonych krwinek, wyrażona w procentach, jest określana przez nas jako Poziom Omega-3. Mierzenie Poziomu Omega-3 jest dobrym sposobem na sprawdzenie, czy w twojej codziennej diecie znajduje się odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Poziom Omega-3 niższy niż 4% wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia.
Mając niedobory kwasów Omega-3 w naszych komórkach, zmniejszamy ich elastyczność. Skutkiem tego jest słaba ich przepuszczalności.
Na rysunku poniżej widać jak funkcjonuje zdrowa komórka z elastyczną i przepuszczalną membraną. Widzimy też jak słabo funkcjonuje komórka z membraną sztywną i nie przepuszczalną. Taka komórka jest narażona na stany zapalne które w konsekwencji mogą generować bardzo poważne choroby przewlekłe. Wystarczy tylko wymienić takie przykłady jak: nadciśnienie, cukrzyca typu II, ryzyko zawału, wylewu, udaru itp.
Poziom omega-3 zazwyczaj oscyluje pomiędzy 0 a 12%. Wskaźnik niższy niż 4% wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia chorób kardiologicznych w porównaniu do wskaźnika większego niż 8%. Przy wartościach pomiędzy 4 a 8%, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia może być zminimalizowane dzięki przyjmowaniu kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego, które podwyższą wskaźnik. Wartości powyżej 8% wiążą się z najmniejszym ryzykiem wystąpienia chorób kardiologicznych.
Jeśli twój wskaźnik omega-3 jest niższy niż 8%, powinieneś zwiększyć ilość tłuszczu rybnego w swojej diecie, by wskaźnik osiągnął poziom ponad 8%.
Przykładowy wynik pierwszego testu na poziom omega-3 w krwince czerwonej.
Balans omega-6/omega-3 to stosunek wskaźnika kwasu arachidonowego omega-6 (AA) do kwasu eikozapentaenowego omega-3 (EPA) w błonie komórkowej czerwonych krwinek. Stosunek ten informuje nas o rozkładzie tłuszczu roślinnego i morskiego w naszej diecie.
Jeśli stosunek ten jest zbyt duży, oznacza to, że dostarczałeś swojemu organizmowi zbyt mało tłuszczu rybnego w ciągu ostatnich 120 dni. Naturalne procesy odbudowy są zatem zaburzone w twoim ciele. Również czas regeneracji po wysiłku fizycznym jest wówczas wydłużony.
Proporcje te można również odnieść do oceny sprawności systemu immunologicznego. W epoce kamienia, gdy ludzie żywili się w głównej mierze mięsem i niektórymi warzywami, stosunek omega-6/omega-3 wynosił 1:1. Pożądany stan to proporcje mniejsze niż 3:1. Graniczną wartością jest 5:1 z potencjalną poprawą balansu. Biorąc pod uwagę współczesną dietę, u wielu osób stwierdza się proporcje wyższe niż 10:1.
Jeśli twój balans omega-6/omega-3 jest bliski lub niższy od wyniku 3:1, poprawi się odporność twojego organizmu i zminimalizowane zostanie ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w twoim ciele. Stosunek omega-6/omega-3 wyższy niż 3:1 skutkuje występowaniem stanów zapalnych w twoim organizmie.
Przykładowy wynik pierwszego testu na balans omega-6 (AA)/ omega-3 (EPA)
widać pierwsze wyniki testów pozostawiają dużo o życzenia. Jest to normalne. Dieta typowego Europejczyka jest bogata w prozapalne kwasy omega-6 i niestety bardzo uboga w kwasy omega-3 pochodzenia morskiego.
Dobrą informacją jest fakt że krwinka czerwona żyje około 120 dni, a co z tym idzie można szybko poprawić swoje wyniki.
Poniżej przedstawiam swoje wyniki po 4 miesięcznym procesie suplementacji.
Jeśli chcesz możesz samemu sprawdzić wynik naszego testu. Wystarczy tylko wejść na stronię: http://omegaratiotest.com
W formularz wpisz wynik mojego testu ID: 28189445107. Wykonano go dokładnie 07.08.2017 i jak widać po moim uśmiechu jest znacznie lepszy niż wynik pierwszego.
Jest parę firm w Polsce robiących testy na balans kwasów omega-3 / omega-6. Niestety ceny samego testu są dosyć wysokie i szacują się w kwocie od 349zł do nawet 550zł. Dużo lepszym rozwiązaniem jest kupno kwasu omega-3 z testem w pakiecie. Jedna firma w Polsce już wprowadziła takie rozwiązanie i jest ono o wiele bardziej korzystne finansowo.